Zemřel Vlastimil Marek

Vlastimil Marek

23.8.1946 – 16.3.2021

alternativní hudebník, spisovatel, publicista, novinář, ekolog, terapeut, překladatel, propagátor přirozených porodů, zenový buddhista, duchovní učitel… Psal do mnoha alternativníh časopisů – Regenerace, Mana, Meduňka…

Originálním způsobem propojoval svět hudby a jejího působení na člověka jak s možnostmi terapie, tak prevence případných problémů. Zároveň byl jediný, kdo se systematicky i v této oblasti věnoval otázkám duchovnosti, které s přirozeným porodem úzce souvisí.

V rámci své terapeutické praxe postupně zjistil, že většina našich psychických a fyzických nemocí a traumat, ale i to, jak se chováme, jak reagujeme a jak se vztahujeme sami k sobě má kořeny v prenatálním období našeho života a ve způsobu, jakým jsme byli porozeni a vychováváni.

Na podzim 1995 publikoval v prvním čísle svého časopisu Mana vůbec první rozsáhlejší materiál, překlad článku Tvořivost v lůně matky. Do čísla 1/98 časopisu Regenerace připravil mnohostránkovou přílohu s názvem Prenatální život.

V roce 1999 se zúčastnil konference The Art of Birthing v New Yorku (kde se poprvé osobně setkal se světoznámým propagátorem přirozených porodů Michelem Odentem).

O dva roky později v Praze, na konferenci Přivádíme děti na svět se osobně setkal se zakladatelem prenatální psychologie Peterem Fedorem-Freyberghem, a v časopise Regenerace byl zveřejněn jeho text Nová doba porodní: přirozený porod jako cesta ke společnosti bez násilí (což byl základ pozdější stejnojmenné knihy z roku 2002).

Na přednáškách a seminářích po celé republice dalších deset let šířil myšlenku přirozených porodů a všeho, co s nimi souvisí.

(občas bývá nazýván „guru českých žen“)

Jako novinář systematicky propagoval i práva žen a jejich větší zastoupení ve veřejném života. Díky všem těmto svým aktivitám, která pomohly, a stále pomáhají rostoucímu počtu žen a dětí, se stal nepřehlédnutelnou postavou hnutí za přirozené porody.

Osobně jsem se s ním setkala 3x Na jeho přednášce a hudebním semináři.

Věnoval mi hudební nástroj monochor. Vtipné bylo, že to byl hudební nástroj, který vyrobil můj milý přítel Karel Hanzlík u něhož jsem si vyráběla kantelu. Jak je ten svět malý…

Od pana Marka mám knihu Tajné dějiny hudby. Jako matka malého synka jsem sosala (v té době ne tolik internetové) co se dalo k tomu, abych vychovávala svého potomka co nejlépe. Také mi je jeho filosofie o přirozených porodech velmi blízká.

(zdroj internet a wikipedie a Jana Emerenzie)

Zapomněli jste heslo? Prosím zadejte svou e-mailovou adresu. Obdržíte e-mail s odkazem na nastavení nového hesla.

Zapomněli jste heslo? Prosím zadejte svou e-mailovou adresu. Obdržíte e-mail s odkazem na nastavení nového hesla.